Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γαλήνιο οχυρό



 
Αγία Γαλήνη 

Στην Κρήτη υπάρχει ένα όμορφο και ήσυχο μέρος με εξαιρετική παραλία, που προσφέρεται για οικογένειες με μικρά παιδιά. Αναφέρομαι στο χωριό της Αγ. Γαλήνης, εδώ όμως πλην των άλλων ωραίων πραγμάτων που διαθέτει ο τόπος, θα δώσω λίγο παραπάνω βάση σε κάτι που αξίζει επίσκεψη μιας και έχει ιστορικό ενδιαφέρον. 

                                          Η προέκταση (πεζόδρομος) της παραλίας

Πιο συγκεκριμένα στο τμήμα της προέκτασης της παραλίας προς το χωριό από τον παραλιακό πεζόδρομο, πολλοί το βλέπουν, λίγοι όμως θα καταλάβουν, ότι πίσω από μια βαρέως τύπου σκουριασμένη πόρτα κρύβεται η ιστορία με την μορφή μιας γερμανικής οχύρωσης, με αποτέλεσμα πολλοί να το προσπερνούν, λίγοι να το επισκέπτονται και ακόμη λιγότεροι (οι πιο θαρραλέοι) να το εξερευνούν.

Το πολυβολείο

Η θέση του πολυβολείου από την θάλασσα

Πρόκειται για ένα πολυβολείο ή όπως αλλιώς ονομάζεται μια μπούγκα, που την έχουν λαξευμένη μέσα στο βράχο, ενώ ορισμένα τμήματα της είναι ενισχυμένα με μπετόν αρμέ. Φτιαγμένη έτσι που να έχει άπλετη θέα προς τον απάνεμο κόλπο της Αγίας Γαλήνης, προστάτευε στην διάρκεια του Β’ παγκοσμίου το αγκυροβόλιο των πολεμικών πλοίων των Γερμανών, μαζί με το υπόλοιπο δίκτυο πυροβόλων που υπήρχε στην περιοχή σε διαφορετικά σημεία βέβαια το κάθε ένα, έτσι που να καλύπτουν αμυντικά όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κόλπος της Αγίας Γαλήνης 

Οι Γερμανοί κατακτητές έδιναν τεράστια αμυντική σημασία σε όλη την παραλιακή ζώνη από τη Μεσαρά ως την Αγία Γαλήνη φοβούμενοι συμμαχική απόβαση, έτσι σε αυτές τις περιοχές δημιουργήσαν τις σημαντικές δομές άμυνας τους. Αρκετές από αυτές τις δομές σώζονται ως τις μέρες μας, με άλλες να είναι σε καλή κατάσταση κι άλλες όχι και τόσο, όμως δυστυχώς παραμένουν, προς το παρόν αναξιοποίητες.

                             
                                Η είσοδος- έξοδος από την πλευρά της παραλίας

                                              Η είσοδος- έξοδος από την πλευρά του χωριού 

Όπως αναξιοποίητος παραμένει και ο συγκεκριμένος χώρος, που με τα δύο ανοίγματα που έχει διευκολύνει την πρόσβαση προς την παραλία και ευτυχώς που έχουν βάλει μερικούς λαμπτήρες και έτσι όσοι το ανακαλύπτουν, μιας και δεν υπάρχει καμία σήμανση που να λέει τι είναι, θεωρούνται τυχεροί εφόσον γλυτώνουν αρκετό ποδαρόδρομο. 

                       Η σήραγγα που ενώνει το πάνω μέρος του χωριού με την παραλία


Εσωτερικοί χώροι του πυροβολείου 

Όπως προανέφερα φωτισμός υπάρχει μόνο στα σκαλιά της σήραγγας, ο υπόλοιπος χώρος του πολυβολείου παραμένει τελείως αναξιοποίητος και θεοσκότεινος, ενώ άριστα η κοινότητα της περιοχής θα μπορούσε να τον είχε κάνει επισκέψιμο με μια φωτογραφική έκθεση της εποχής ή με κάτι άλλο.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...