Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Κόσοβο, το ψευδοκράτος και το κακό συναπάντημα

Από τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ της Κύπρου 

Άριστος Μιχαηλίδης  philenews.  19 Απριλίου 2024, 11:00   

Το Κοσσυφοπέδιο για τους Σέρβους είναι ο πιο ιερός τόπος της σερβικής γης. Εκεί, τάφηκε ο ιδρυτής του Μεσαιωνικού κράτους της Σερβίας Στέφανος Νεμάνια.

Εκεί βρίσκεται η έδρα της ανεξάρτητης ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας, την οποία θεμελίωσε το 1220 ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας, ο άγιος Σάββας των Σέρβων. Στο Κόσοβο βρίσκονται οι περισσότερες εκκλησίες και τα μοναστήρια των Μέσων Χρόνων, μνημεία τεράστιας αξίας, επηρεασμένα από την βυζαντινή τέχνη.

Η περιοχή συνδέεται επίσης με την ηρωικότερη ιστορική παράδοση του σερβικού λαού, τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389) ανάμεσα στα συνασπισμένα χριστιανικά στρατεύματα εναντίον των Οθωμανών.

Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας μετακινήθηκαν οι Αλβανοί στο Κόσοβο και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενισχύθηκαν και απέκτησαν προνόμια από τον Μουσολίνι. Όταν οι δυνάμεις του Άξονα κατέλαβαν τη Γιουγκοσλαβία (Απρίλιος του 1941), η φασιστική Ιταλία με διάταγμα ανήγγειλε τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Από τότε, δηλαδή από μια φασιστική παρέμβαση των δυνάμεων που αιματοκύλησαν την Ευρώπη, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν να ζητούν αυτονομία και παρότι η περιοχή αποτελούσε επαρχία της Σερβίας, ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης, στρατάρχης Τίτο, που ονειρευόταν μια  βαλκανική συνομοσπονδία υπό την ηγεσία του, έδωσε το 1968 στο Κόσοβο μια μορφή αυτονομίας και το 1974 αναγνωρίστηκε στο γιουγκοσλαβικό Σύνταγμα ως αυτόνομη επαρχία της Σερβίας.

Όσο υπήρχε ο Τίτο, ελεγχόταν η κατάσταση στο Κόσοβο. Μετά τον θάνατό του (1980) ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Οι Αλβανοί εθνικιστές καταπίεζαν τους Σέρβους του Κοσόβου -συχνά αναφέρονταν βιασμοί, βεβηλώσεις ιερών χώρων, βιαιοπραγίες και απειλές σε βάρος των Σέρβων- οι οποίοι αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο. Όσοι απέμειναν είναι πλέον πενιχρή μειοψηφία, η οποία αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα επιθέσεις.

Όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, το 1991, ξεκίνησε στο Κόσοβο η δράση του Ου-Τσε-Κα (UCK), το αλβανικό αντάρτικο κίνημα, το οποίο ζητούσε ανεξαρτησία και συγκρουόταν με τον σερβικό στρατό. Το 1996 προέβη σε εκτεταμένες σφαγές Σέρβων και μετριοπαθών Αλβανών αντιφρονούντων. Έτσι φτάσαμε στη μεγάλη σύγκρουση, όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 1998, έκανε μεγάλη επίθεση εναντίον του UCK και ακολούθησε η γνωστή… ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας, που εκδηλώθηκε με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, το 1999, που εξόντωσαν τη Σερβία.

Το 2008 η Βουλή του Κοσόβου ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, αλλά το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει ουσιαστικά μια ανοικτή πληγή. Μόλις στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, είχαμε τέσσερις Σέρβους νεκρούς σε συγκρούσεις με τους Αλβανούς Κοσοβάρους. Ενώ τον περασμένο Μάιο, σε τέσσερις πόλεις όπου πλειοψηφούν Σέρβοι, ξέσπασαν βίαια επεισόδια όταν διορίστηκαν Αλβανόφωνοι δήμαρχοι. Τραυματίστηκαν πάνω από 25 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR), που βρίσκονται ακόμα εκεί, από τότε που έδειξαν την ευαισθησία τους σε βάρος της Σερβίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε προχτές κατά πλειοψηφία να ενταχθεί το Κόσσοβο ως μέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι της κυπριακής Βουλής (Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Γιώργος Λουκαΐδης) έδωσαν μάχη για να αποτραπεί η απόφαση. Διότι, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για την Κύπρο.

Ήδη, ο Τουρκοκύπριος «βουλευτής», Ογουζχάν Χασίπογλου, με δηλώσεις του πανηγύριζε χτες ότι η περίπτωση του Κοσσόβου είναι παράδειγμα για το ψευδοκράτος. Έκανε και τον παραλληλισμό όπως τον βολεύει: έγιναν προσπάθειες, είπε, για μια ομοσπονδιακή δομή με την συμμετοχή του Κοσσόβου, αλλά τελικά το Κοσσυφοπέδιο κατέληξε να είναι ανεξάρτητο κράτος με την δική του διοίκηση. Δηλαδή, όπως και στην Κύπρο! Γι΄ αυτό άλλωστε, η αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους (είναι παρατηρητές) μαζί με τους 18 βουλευτές της Τουρκίας στήριξαν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου.

Άφησα για το τέλος το πιο «ιστορικό» στοιχείο, γιατί ήθελα, όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει πρώτα τα γεγονότα και τις συνθήκες (χοντρά – χοντρά, φυσικά) και μετά αυτό, ως τραγικό επίλογο: Ότι η έκθεση και η εισήγηση για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο, που δημιουργεί προηγούμενο για το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου, ανήκει στην Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και αδελφή του Έλληνα Πρωθυπουργού. Πάμε καλά;




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...