Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
Η Πατρίδα μας έχει αρκετά πράγματα που μπορεί να μην τους δίνουμε σημασία και να τα προσπερνάμε, κι όμως μέσα τους κρύβουν μια τεράστια ιστορία Αρχιτεκτονικής αλλά και των ανθρώπων που τα χρησιμοποίησαν. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Άσπρος Πύργος ή Ασπρόπυργος της Σερίφου. Τον συναντούμε ανάμεσα στη Χώρα και το Μεγάλο Λιβάδι. Χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους και είναι κατασκευασμένος από λευκούς πελεκητούς, ομοιόμορφους ορθογώνιους λίθους από ντόπιο λευκό μάρμαρο και με γερή θεμελίωση στον επικλινή βράχο, δεσπόζει στο τοπίο, σαν αιώνιος βιγλάτορας.
Τεχνικά χαρακτηριστικά: έχει κυκλική κάτοψη με εξωτερική διάμετρο 8,34 μ. ενώ η τοιχοποιία του είναι ιδιαίτερα επιμελημένη. Ο διπλός του τοίχος πάχους 1,05 μ., είναι χτισμένος εξωτερικά από καλοπελεκημένους κυφωτούς μαρμαρόλιθους, χωρίς συνδετικό υλικό και εσωτερικά από μικρότερους λίθους διαφόρων σχημάτων και διαστάσεων.
Για την άνοδο στους επάνω ορόφους εξυπηρετούσε μια ελικοειδής σκάλα, από την οποία σώζονται ακόμη στη θέση τους οι πέντε πρώτες μονολιθικές βαθμίδες. Στο ισόγειο, ένας μεσότοιχος απομονώνει το κλιμακοστάσιο διαμορφώνοντας έτσι δύο χώρους. Η είσοδος στον δεύτερο, μεγαλύτερο χώρο έκλεινε επίσης με δίφυλλη θύρα και πιθανών να είχε αποθηκευτική χρήση. Στους ορόφους του υπήρχαν τοξοθυρίδες και παράθυρα, όσο για την στέγη του πιθανολογείται ότι ήταν επίπεδη.
Τμήματα των βοηθητικών χώρων και κάτοψη – αναπαράσταση του πύργου
Με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο πύργος κατασκευάστηκε τον 4ο αι. π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. Η χρήση του φαίνεται ότι ήταν συνεχής μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ., οπότε πλέον αρχίζει να περιορίζεται. Τους επόμενους αιώνες χρησιμοποιείται περιστασιακά, ενώ τμήμα της ανωδομής του κτίσματος είχε ήδη υποστεί μεγάλες φθορές. Το πως, το γιατί και το πότε καταστράφηκε, δεν είναι επακριβώς εξακριβωμένα.
Νεότερα χρόνια: Την περίοδο ακμής των μεταλλείων (τέλη 19ου – αρχές 20ου αι.), λίγα μέτρα νότια από τον ερειπωμένο πύργο ιδρύθηκε το κοιμητήριο των μεταλλευτικών οικισμών της περιοχής με χρήση των πεσμένων μαρμαρόλιθων στον περίβολο και τους τάφους. Παράλληλα, στην αντίθετη μεριά και σχεδόν δίπλα στον πύργο, υποδομήθηκε με τα αρχαία μάρμαρα το εκκλησάκι και το πανηγυροκέλι του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου