Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την σωτηρίαν της πατρίδας

 


Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Σε ανύποπτο χρόνο επέλεξα να γράψω αυτό το άρθρο και να τονίσω ότι τα δάση της πατρίδας μας κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Θυμηθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, που βλέπαμε το ένα μέτωπο να δημιουργεί νέο και μετά ένα ακόμη και πάει λέγοντας, μετατρέποντας έτσι σε στάχτη και αποκαΐδια από την μια στιγμή στην άλλη αιωνόβια δάση της Ελλάδος μας, για να μην αναφερθούμε σε καταστροφές στις ιδιωτικές περιουσίες, που πολλές από αυτές θα είχαν αποφευχθεί.

Δυστυχώς όσα αεροσκάφη πυροσβεστικά και να πάρουμε, όσες δυνάμεις πυροσβεστικής και να έχουμε, είναι ελλιπείς και αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου δεν έχει κάνει το αυτονόητο, δηλαδή την πρόληψη και την συντήρηση. Τι ακριβώς εννοώ, η πρόληψη είναι οι αντιπυρικές ζώνες ειδικά όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση, το δεύτερο είναι η συντήρηση αυτών των ζωνών. Αν βρεθείτε κοντά σε τέτοια περιοχή στην πατρίδα μας και δείτε αυτές τις ζώνες, θα προσέξετε ότι είναι εγκαταλελειμμένες με βλάστηση μέσα τους, άρα άχρηστες.

Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχουν υπερσύγχρονα μέσα πυρόσβεσης ή που να είναι ελάχιστης παλαιότητας, με αποτέλεσμα βλάβες ακόμα και την ώρα της κρίσης.

Σε όλα μας τα βουνά έπρεπε να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες με εύκολη πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα, δυστυχώς αυτό είναι ακόμη ζητούμενο.

Εκεί που έπρεπε να υπάρχει μόνιμό προσωπικό, ειδικά επιφορτισμένο μόνο για αυτήν την εργασία, φροντίζοντας χειμώνα καλοκαίρι έτσι ώστε αυτές οι ζώνες να είναι πεντακάθαρες και το οποίο να πληρώνεται από τις οικείες δημοτικές αρχές (έτσι κι αλλιώς μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων έχει περάσει στους δήμους). Με αυτό τον τρόπο πρόκειται να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από το πουθενά. Επίσης η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποκτήσει ένα ακόμη έσοδο, δημιουργώντας εκατοντάδες πάρκα αναψυχής σε όλη την χώρα μέσα σε δάση, τα οποία θα εκμεταλλεύεται οικονομικά και παράλληλα θα είναι υποχρεωμένη να τα προστατεύει.

Δεν έχει αξιοποιήσει η χώρα μας την τεχνολογία του συστήματος αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών και άμεσης επέμβασης. Στο μοναδικό μέρος που το εντόπισα είναι στον Κρόνιο λόφο της αρχαίας Ολυμπίας. Αν γινόντουσαν αυτές οι κινήσεις, όχι μόνο δεν θα θρηνήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα κάθε χρόνο, αλλά θα βιώναμε ένα καταπράσινο δασικό περιβάλλον με προστατευμένη την χλωρίδα και πανίδα του. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα υπάρχουν στην περιοχή των βαλκανίων, αν αγαπούν την πατρίδα μας ας τα υιοθετήσουν, αλλιώς μας κάνουν να θυμηθούμε αυτό που είχε γράψει ο Γεώργιος Σουρής (1853-1919): «οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μονίμως ως επάγγελμα, την σωτηρίαν της πατρίδας. Για αυτό αποφεύγουν επιμελώς να την σώσουν. Μετά την σωτηρίαν δεν θα έχουν επάγγελμα»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...