Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «ελπίς» της απελπισίας

 


Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία, ακούγαμε τους κρατικούς υπευθύνους και τους δημοσιογράφους των καναλιών να μας ζαλίσουν ότι είναι πανέτοιμοι, ότι όλα θα πάνε καλά, και είχαμε μείνει ήσυχοί ότι η πολιτεία θα έκανε το καθήκον της, φροντίζοντας να μην υπάρχουν προβλήματα ή αν υπάρξουν αυτά να είναι ελάχιστα. Ήρθε λοιπόν η «ελπίς» της απελπισίας και δυστυχώς για μια ακόμη φορά έπιασε όχι μόνο τον κρατικό μηχανισμό αλλά και τον ιδιωτικό απροετοίμαστους, ασυντόνιστους, ασχέτους, με την διαχείριση μιας καιρικής κρίσης. Δεν μπορούσαν να «διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι» και όσες ενέργειες έγιναν έδιναν την εντύπωση ότι είναι σπασμωδικές, αν δεν δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα αντί να λύνουν.

Αττική Οδός, ένας δρόμος παραχωρημένος σε ιδιώτη, που την κρίσιμη στιγμή αδυνατούσε να ανταπεξέλθει σε αυτό που ήταν υποχρεωμένος να κάνει, να έχει ελεύθερο και καθαρό τον δρόμο. Αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να μείνουν για ώρες εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι, με καιρική θερμοκρασία κάτω του μηδενός. Από την άλλη η πολιτεία περί άλλων τύρβαζε, γιατί άντε την πρώτη ώρα δεν αντέδρασε, την δεύτερη επίσης, μα εδώ πέρασε σχεδόν ολόκληρο 24ωρο, περιφέρεια, κυβέρνηση, Δήμος τι έκαναν, κοιτούσαν τις τηλεοράσεις τους; Τελικά σε έναν δρόμο ιδιωτικών συμφερόντων με εισπράξεις που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 15 χρόνια και καθαρά κέρδη μετά από φόρους που φτάνουν τα 770 εκατ. Ευρώ, την λύση την έδωσαν αυτοί που δεν έπρεπε, ο ελληνικός στρατός.
Η τοπική αυτοδιοίκηση και ΟΤΑ, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, που φάνηκαν στο ύψος των περιστάσεων, έδειξε να πιάνεται στον ύπνο. Στον δε Δήμο της πρωτεύουσας ακόμη υπάρχουν περιοχές με δρόμους και πεζοδρόμια μέσα στο χιόνι, που ο παγετός τα έχει μετατρέψει σε παγοδρόμια, με κίνδυνο όσοι τολμήσουν να βγουν να κινδυνεύουν με κατάγματα.

Απορία και ας μου την λύσει όποιος μπορεί, είμαστε σε μια χώρα οπού το αλάτι είναι με τις χούφτες στην κυριολεξία. Γνώριζαν ότι θα ξεσπάσει η χιονοθύελλα και θα φέρει αρκετό χιόνι, το είχαν πει οι μετεωρολόγοι, το είχαν πει και οι κρατικοί φορείς. Τι στην ευχή, αλάτι δεν μπορούσαν να ρίξουν στους δρόμους λίγο πριν ξεσπάσει, έτσι ώστε να διατηρηθούν αυτοί τουλάχιστον καθαροί;

Ακούστηκε να λένε δεν υπήρχαν αλλά μηχανήματα, την λέξη επίταξη την έχετε ξεχάσει; Μάλιστα μια πληροφορία που μας ήρθε, λέει ότι υπάρχουν υπηρεσίες όπως η ΕΥΔΑΠ, που έχουν νοικιασμένα μηχανήματα από ιδιώτες με τους χείριστές τους, τα οποία τα έχουν σε αναμονή για οτιδήποτε χρειαστεί η υπηρεσία, αυτοί είτε δουλέψουν, είτε όχι τα χρήματα θα τα πάρουν, γιατί λοιπόν δεν αξιοποιήθηκαν αυτά τα μηχανήματα, τουλάχιστον για την απομάκρυνση του χιονιού.

Αλλά τι ρωτάω και εγώ και άλλοι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», όσο για τους εγκλωβισμένους της αττικής οδού, πάρτε από 2000 και έξω από την πόρτα. Πληροφορήθηκα ότι αρκετοί οδηγοί δεν δέχονται αυτά τα χρήματα και θα καταφύγουν στην δικαιοσύνη και κάνουν άριστα, οι τόσες ώρες αναμονή και η απίστευτη ταλαιπωρία, δεν ξεπληρώνονται έτσι εύκολά και αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι ένοπλες δυνάμεις μας, ακόμη εκεί θα ήταν, όπως είναι για τρίτη μέρα αρκετά αυτοκίνητα τους.

Το ηθικό δίδαγμα είναι ένα, η πολιτεία να λέει λιγότερα λόγια και να κάνει περισσότερες πράξεις, η ΔΕΗ εκτός από το να αυξάνει υπέρογκα τα τιμολόγια της να κοιτά να είναι σωστή στις υποχρεώσεις της και να μην αφήνει τους πολίτες να παγώνουν, και όσο για τον ιδιώτη αποδείχτηκε λίγος στην διαχείριση μιας από τις κεντρικότερες αρτηρίες της πρωτεύουσας. Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, θα έπρεπε να καταγγείλει την σύμβαση που έχει μαζί τους άμεσα, γιατί έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο πολίτες, τους οποίους έσωσε η μεσολάβηση του στρατού μας.

Δυστυχώς το περίφημο επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ασυντόνιστο και ηττήθηκε κατά κράτος. Οι δε τεχνοκράτες φάνηκε ότι δεν ξέρουν που τους πάνε τα τέσσερα, απλά βλέπουν νούμερα. Στις θέσεις αυτές χρειάζονται ανθρώπους ψημένους βγαλμένους μέσα από την καθημερινότητα, που γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα κατάσταση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...