Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα θέματα πολλά και επίκαιρα αλλά



Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Τα θέματα πολλά και επίκαιρα που μας προβλημάτισαν και θα συνεχίσουν να μας προβληματίζουν, αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες της ζωής μας πρέπει να ανανεωθούν. Επειδή όμως χρήματα κακά τα ψέματα δεν υπάρχουν και η ακρίβεια έχει ήδη κτυπήσει κόκκινο, καλό είναι να προσφέρουμε από το υστέρημα μας μια μικρή πολυτέλεια στον εαυτό μας και τις οικογένειες μας. Ποια θα είναι αυτή; Σας καταθέτω μια πρόταση για μονοήμερη εκδρομή στην ορεινή κορινθία.

Ξεκινώντας από Αθήνα μπαίνουμε στην Αθηνών Κορίνθου και μετά ακολουθούμε την Πατρών, στο ύψος που βρίσκεται ο κόμβος Δερβένι, στρίβουμε για τον πρώτο μας προορισμό, που είναι η Ευρωστίνα. Ένα όμορφο χωριό με μια πανέμορφη φύση. Πριν όμως φτάσουμε εκεί κάνουμε μια στάση πάνω στον δρόμο μας, για να δούμε την «Παναγία των καταφυγίων». 

   

                                                    Παναγία των καταφυγίων 

Η Ευρωστίνα είναι ένας τόπος γεμάτο ξωκλήσια, αλώνια και βρύσες, ενώ κρατά σχεδόν αναλλοίωτη την μορφή του παλιού χωριού. 

                                          Ευρωστίνα – το ρέμα των Μύλων 

Φεύγοντας, στην άκρη του χωριού μαγνητίζει τα βλέμματα η επιβλητική και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κατασκευή, πολύτρουλη βασιλική του αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε τον 1811 μέσα σε 39 ημέρες. Ναός τρίκλιτος του οποίου η σκεπή στηρίζεται πάνω σε 36 κολώνες με κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού. Έχει 17 τρούλους που συμβολίζουν τους 12 αποστόλους, στις τέσσερις γωνίες του κτίσματος υπάρχει από ένας μεγαλύτερος τρούλος που συμβολίζει κάθε έναν Ευαγγελιστή και στο μέσον ο μεγάλος που συμβολίζει τον Παντοκράτορα Χριστό. Το 1826 που η Ζάχολη κάηκε από τον Ιμπραήμ πασά, η εκκλησία πυρπολήθηκε αλλά δεν κάηκε, χάρη στην παρέμβαση των κατοίκων που έτρεξαν να την σώσουν από τα γύρω βουνά όπου είχαν καταφύγει.

     

                                             Πολύτρουλη βασιλική Ζάχολης 

Συνεχίζουμε μέσα σε μια ονειρική φύση και φτάνουμε στο Φενεού, χωριό στο οποίο μπορούμε είτε να ξεκουραστούμε, είτε να διασχίσουμε 3 ακόμη χιλιόμετρα μέχρι την τεχνητή λίμνη Δόξα, που παρά το ότι είναι έργο ανθρώπου έχει δέσει απόλυτα με την φύση.

   

                                            Η λίμνη Δόξα και το νησάκι με το ναό 

Στο μέσον της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, που συνδέεται με την όχθη ενώ πάνω του υπάρχει ένα ναϊδριο. Σε αυτό το σημείο οι ντόπιοι πουλάνε ποικιλία τοπικών προϊόντων. Συστήνω ανεπιφύλακτα να αγοράσετε χωριάτικο ψωμί, είναι θαυμάσιο. Όσοι πάλι έχουν θρησκευτικά ενδιαφέροντα, μπορούν να επισκεφθούν την μονή του Αγ Γεωργίου που είναι σε μικρή απόσταση από την λίμνη.

    

                                                           Μονή Αγ Γεωργίου Φενεού 

Φεύγοντας από την λίμνη και πηγαίνοντας το χωριό, μπορούμε να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Φενεού. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται γλυπτά, ψηφιδωτά και αγγεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία Φενεό, αλλά για καλύτερη συνεννόηση για όσους ενδιαφέρονται, ας κάνουν πρώτα μια τηλεφωνική επικοινωνία στο: 27470 41228. Φεύγοντας ακολουθούμε τον δρόμο προς Στυμφαλία. Λίγο έξω από το χωριό βλέπουμε ταμπέλα που γράφει «αρχαιολογικός χώρος Φενεού». Μπαίνουμε πλέον σε χωματόδρομο, ο οποίος ευτυχώς είναι βατός, σε λιγότερο από 1 χιλιόμετρο, μας βγάζει μπροστά στα περήφανα άλλοτε, ταπεινά ερείπια σήμερα, μιας άλλοτε πόλης-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας, που έκοβε ακόμη και ασημένια νομίσματα. Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού, πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων, καθώς και πινακίδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στην Αρχαία Φενεό. Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, ενώ οι Φενεάτες συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με 60 πολεμιστές και στους περσικούς πολέμους.

                               

                                                                       Οροπέδιο Φενεού 

Θα την βρείτε σε ένα χαμηλό ύψωμα μέσα στον κάμπο ή μάλλον καλύτερα οροπέδιο, όπου καλλιεργούνται τα περίφημα φασόλια και η φάβα του Φενεού.                                          

   

                                                       Αρχαιολογικός χώρος Φενεού

Ακολουθούμε πλέον τον δρόμο της επιστροφής προς Κιάτο, μια στάση μπορεί να γίνει στην περιοχή και το χωριό Στυμφαλία, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε την λίμνη και να δούμε την μονή του Ζάρακα Ιδρυμένη στις αρχές του 13ου ως Αββαείο των ρωμαιοκαθολικών Κιστερκιανών μοναχών, που πιθανώς προερχόντουσαν από την Γαλλία (πάνω στο δρόμο μας), καθώς και το ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που βρίσκεται σε ύψωμα 300 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.

Στο χωριό Στυμφαλία στάση για ξεκούραση, εδώ υπάρχουν καφέ, εκτροφείο πέστροφας και ψησταριές, όπου βρίσκεις από γουρουνοπούλα μέχρι μπιφτέκια και όχι μόνο, ότι πρέπει για καλοφαγάδες. 

   

                   Το Αββαείο των ρωμαιοκαθολικών Κιστερκιανών μοναχών

Μετά από αυτήν την ξεκούραση, (οι οδηγοί αν και το κρασί είναι εξαιρετικό, καλά θα κάνουν να το αποφύγουν) συνεχίζουμε τον δρόμο μας, που μας βγάζει τώρα στο Κιάτο και από εκεί δρόμο για την έδρα μας.

Είναι μια μονοήμερη εκδρομή, με πολλά ενδιαφέροντα και συγκινήσεις, που πιστεύω ότι θα καλύψουν τα ενδιαφέροντα όλων, είτε αυτά είναι φυσιολατρικά, αρχαιολογικά, θρησκευτικά, καλοφαγίας, και βεβαίως είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσει όμορφα η νέα χρονιά, για την οποία εύχομαι στους αναγνώστες μας εκτός από τα καλύτερα στους ίδιους και τις οικογένειες τους, να πρυτανεύσει στον κόσμο η λογική, η ειρήνη και η αλληλοσυνεννόηση μεταξύ της ανθρωπότητας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...