Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προστατεύστε στην πράξη τα συμφέροντα του Έθνους

 


12/10/2021 - 12:04μμ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Υπήρξε μια εποχή όπου η Ελλάδα δεν άφηνε τίποτα αναπάντητο και διεκδικούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματά στο Αιγαίο.

Βρισκόμαστε στο 1976, οι Τούρκοι εφαρμόζοντας την πάγια τακτική τους της αρπάγης ξένων εδαφών ή δικαιωμάτων, βγάζουν στο αιγαίο το  ερευνητικό σκάφος «Χόρα» στο Αιγαίο για έρευνα σχετική με υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, και μάλιστα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία και παραβίασε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κάνει την ακόλουθη απειλητική δήλωση: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τις έρευνές μας έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία ουδέποτε θα συναινέσει σε κατάσταση που εμφανίζει την Ελλάδα διεκδικούσα ολόκληρο το Αιγαίο σαν δική της λίμνη. Σε περίπτωση επεμβάσεως στην αποστολή του «Χόρα» στο Αιγαίο, η Τουρκία θα ανταποδώσει την επέμβαση».

hartis aoz east med

Τα γεγονότα δεν διαφέρουν και πολύ με όσα συμβαίνουν σήμερα, με το Oruc Reis αλλά και με το εγκλωβισμένο στην Κύπρο Γαλλικό ερευνητικό. Απόδειξη ότι η τουρκική πολιτική δεν έχει μεταβληθεί καθόλου σε ότι αφορά τη διεκδίκηση του μισού Αιγαίου και όχι μόνο. Αυτό το τελευταίο θυμούνται καλά όσοι πιστεύουν ότι το κατεστημένο της Τουρκίας μπορεί να αλλάξει, είτε είναι κοσμικό, είτε είναι ισλαμικό και όσοι επιμένουν σε αυτή την λογική μετά από ότι έχει προηγηθεί στο παρελθόν και όσα βιώνουμε σήμερα είναι είτε μικρόνους, είτε εκ του πονηρού.

Ας επανέλθουμε όμως στην τότε ελληνική αντίδραση για να κάνουμε σύγκριση του πως χειρίστηκε η τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αξιωματική αντιπολίτευση τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η στάση της κυβέρνησης και της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν δεδομένη παρά τις τουρκικές απειλές, μάλιστα ο Ανδρέας Παπανδρέου από τη Θράκη όπου βρισκόταν σε περιοδεία είχε πει την φράση που έμεινε στην ιστορία «Βυθίσατε το Χόρα». Η Ελλάδα ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αποτέλεσμα αυτής της αποφασιστικότητας είναι να δοθεί εντολή της κυβέρνησης για εκδίωξη του «Χόρα» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, έτσι στις 9 Ιουλίου 1976, αεροσκάφη διώξεως βομβαρδισμού F-4E Phantom της 339ΠΜ διατάχθηκαν να απογειωθούν με στόχο αρχικά τον εκφοβισμό του τουρκικού «ερευνητικού» σκάφους και αν αυτό δεν έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα τη βύθιση του. Το τουρκικό ερευνητικό μετά τις απειλητικές βυθίσεις των Ελληνικών αεροσκαφών της πολεμικής μας αεροπορίας, έβαλε πρόσω ολοταχώς για τα τουρκικά χωρικά ύδατα και την ασφάλεια του λιμανιού του. Όσο για τις απειλές του πρωθυπουργού τους Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ότι: «…η Τουρκία θα ανταποδώσει την επέμβαση» έμεινε κενό γράμμα μπροστά στην αποφασιστικότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας.

greek sea

Φαντάζει ως πολύ μακρινή εποχή όπου η Ελλάδα όχι μόνο διεκδικούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματά στο Αιγαίο αλλά έκανε και τις απαραίτητες ενέργειες να τα προστατεύσει. Κάτι τέτοιο φυσικά φαντάζει αδιανόητο σήμερα, σκεφτείτε μόνο την αντίδραση της κυβέρνησης όταν έκανε έρευνες έξω από το Καστελόριζο το Oruc Reis και όταν ξεσηκώθηκε θύελλα από την αντιπολίτευση η απάντηση ήταν: «το πήρε ο αέρας» (πόση ανοησία πιστεύουν ότι έχει ο Έλληνας;), για να μην πούμε για τα τουρκικά ψαράδικα που οργώνουν το αιγαίο, την παραβίαση πολεμικού τουρκικού σκάφους στην Κρήτη και πόσα άλλα γνωστά και άγνωστα  ακόμη. Δυστυχώς αν και θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί από το παρελθόν δεν το κάνουν με αποτέλεσμα να έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο η ελληνική αντίδραση απέναντι στην μονίμως διεκδικούσα Τουρκία.

Δεν πάει πολύς καιρός που προχωρήσαμε στην αγορά πολεμικών σκαφών και αεροσκαφών ενώ προσφέρθηκε και αμυντική συνδρομή από την γαλλική δημοκρατία, σημαντικό; Σημαντικότατο, αλλά μαζί με αυτά απαιτείται και αποφασιστικότητα από την πλευρά της πολιτείας, έτσι ώστε αυτές οι αγορές αλλά κι ότι ήδη υπάρχει να μην μένουν κενό γράμμα αλλά να προστατεύουν στην πράξη τα συμφέροντα του έθνους, σε αντίθετη περίπτωση είναι οικονομική αιμορραγία άνευ λόγου.

Εδώ να επιστήσω την προσοχή των αναγνωστών μας στην πέμπτη φάλαγγά, που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες πολίτες παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις ως μαξιμαλιστικές, μάλιστα αυτές τις τοποθετήσεις θα τις δείτε να γράφονται ακόμη και σε έντυπα υπεράνω πάσης υποψίας. Επειδή λοιπόν οι γείτονες μας κάνουν εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, καλό είναι να είμαστε ψυλλιασμένοι για να μην ξυπνήσουμε απότομα μια μέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...