Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαμόγελο, από τα αρχαία χρόνια



                                                     

                                                            Διογένης, του Τζον Γοϊυλιαμ  Γουότερχαουζ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Μπορεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να είναι πολλά, σε τέτοιο σημείο που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές την χώρα. Από τον λαό μας όμως και πάρα τις όποιες δυσκολίες δεν έλειψε ποτέ το χαμόγελο που είναι το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση τους και αυτό κρατά από καταβολής ελληνισμού. Όπως τώρα έτσι και τότε οι προγονοί μας είχαν τα δικά τους ανέκδοτα που τους χάριζαν γέλιο, σας μεταφέρω μερικά για να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα με χαμόγελο.

Είπε κάποιος στον Διογένη: «Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία» και απαντά ο Διογένης: «και εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».

Τι είναι νόμος; ρώτησαν τον νομοθέτη Σόλωνα και αυτός απάντησε: «Ένας ιστός αράχνης: τα μικρά και αδύνατα έντομα αιχμαλωτιζονται μέσα σε αυτόν. Τα μεγάλα όμως και ισχυρά τον ξεσκίζουν και περνάνε ελεύθερα!».

Ρώτησαν τον Δημοσθένη: γιατί ο άνθρωπος έχει δυα αυτιά και μια γλώσσα; «Για να ακούει δύο φορές και να απαντάει μια!».

Ένας κακός άνθρωπος τοποθέτησε στην πόρτα του σπιτιού του μια επιγραφή, για να ξορκίσει το κακό, η οποία έγραφε: «Κανένα κακό να μην μπει μέσα στο σπίτι αυτό». Ο Διογένης που περνούσε απ έξω, το διάβασε και αναρωτήθηκε: «Μα καλά, ο ιδιοκτήτης από που θα μπει;».

Ένας κλέφτης κατόρθωσε να κλέψει μερικά ψιλά από το δημόσιο ταμείο. Για κακή του τύχη όμως τον είδε ο ταμίας που τον άρπαξε από το σβέρκο και τον πήγε στην αγορά για να τον διαπομπεύσει. Ο Διογένης που παρακολούθησε την σκηνή από την αρχή, φώναξε μόλις έφτασαν στην αγορά: «Περίεργα πράγματα που συμβαίνουν. Ένας μεγάλος κλέφτης οδηγεί εδώ στην αγορά έναν μικρό κλέφτη».

Ο Θεόφραστος βρέθηκε σε ένα συμπόσιο, στο οποίο ένας προσκεκλημένος, δεν έβγαλε μιλιά από το στόμα του. Όταν έφευγαν ο Θεόφραστος του είπε: «Αν είσαι βλάκας, με την σιγή που τήρησες, φέρθηκες σαν σοφός. Μα αν είσαι σοφός, τότε φέρθηκες σαν βλάκας».

Ρώτησαν το Δημοσθένη, πως κατάφερε να γίνει διάσημος ρήτορας; «Γιατί ως τώρα, κατανάλωσα περισσότερο λάδι στο λύχνο μου παρά κρασί».

Ο Νεοκλής έλεγε για τους γιατρούς: «Ευτυχείς άνθρωποι! Όταν έχουν επιτυχίες τις βλέπει ο ήλιος. Τις αποτυχίες τους όμως τις σκεπάζει το χώμα».

Ο Διογένης διέσχιζε κάποιο δρόμο στην πόλη της Αθήνας, όταν ξαφνικά ένας γνωστός φαύλος που βάδιζε αντίθετα στέκεται απότομα μπροστά του και του λέει: δεν επιτρέπω σε κανένα φαύλο να περάσει». Ο Διογένης άμεσος παραμέρισε «εγώ όμως επιτρέπω, απάντησε. Ορίστε! Περάστε!.

Κάποτε κατηγόρησε κάποιος έναν Σπαρτιάτη γιατί είχε παντρευτεί μια μικροσκοπική γυναίκα. «Από όλα τα κακά, απάντησε ο Σπαρτιάτης, διάλεξα το μικρότερο».

Και με αυτά τα αστεία των προγόνων μας που από ότι διαβάσατε προκαλούσαν γέλιο θαυμασμό και προβληματισμό ταυτόχρονα σας ευχόμαστε να έχετε όλοι σας μια καλή χρονιά με υγεία, ανθρωπιά και ειρήνη.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...