Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκή Ένωση των θα;

 

Του Γιώργου Βενετσάνου

Μερικές ώρες αφού ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε σε αυτήν την σύνοδο είναι για πολύ σκληρούς παίκτες. Επί μήνες, η Ελλάδα (προασπίζει τα νόμιμα δικαιώματα της) και η Τουρκία (με τελείως παράνομο και ενάντια σε κάθε διεθνή νόμο) προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για τον υποθαλάσσιο πλούτο της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή της την προσπάθεια δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και πολεμικά της, τα οποία στέλνει συνοδεία στα τουρκικά ερευνητικά πλοία, που έχουν καταντήσει πλοία της γραμμής με τις τόσο συχνά επαναλαμβανόμενες αποστολές τους ανοιχτά των ελληνικών νησιών και δυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτήν την παράνομη διεκδίκηση σε ΑΟΖ ευρωπαϊκού εδάφους, η Ελλάδα και η Κύπρος με την έντονη υποστήριξη της Γαλλίας, Αυστρίας καθώς και του Βέλγιου, Σλοβενίας, Δανίας, Ιρλανδίας και Λουξεμβούργου, πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το αυτονόητο  και να επιβάλει κυρώσεις ακόμα και σκληρών στην ταραχοποιό Τουρκία. Από την άλλη η Γερμανία που σήμερα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται ότι τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ του ταραχοποιού προβοκάτορα Κράτους και των κρατών μελών της Ένωσης που απειλούνται.

Το προσχέδιο της συνόδου που βγήκε στην επιφάνεια αναφέρεται σε Διεύρυνση και όχι σε σκλήρυνση κυρώσεων προς την Άγκυρα. Αν τυχόν συμφωνηθεί έτσι, η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων τις οποίες η γείτονα τις έχει γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνη. Και αν η Τουρκία ξανά δεν συμμορφωθεί, πιθανών να μας πουν πάλι ότι η ΕΕ θα εξετάσει το θέμα! Θα, θα, θα, τρέχα γύρευε δηλαδή. Σε αυτήν την περίπτωση τι πρέπει να κάνει η πατρίδα μας και η Κύπρος; Πως πρέπει να αμυνθούν, για να μην υποστούν χειρότερα από την γείτονα χώρα μετά την λήξη της συνόδου; Εδώ πρέπει να γίνει αν δεν έχει ήδη συμβεί μια συνεννόηση για μια κοινή στρατηγική.

Έχουμε δύο ελληνικά κράτη που έχουν στα χέρια τους ένα μεγάλο όπλο που λέγεται βέτο. Αν λοιπόν οι πολιτικοί ηγέτες των δυο κρατών του ελληνισμού ξεκαθαρίσουν πριν την συνοδό ότι επειδή βλέπουν ότι δεν υπάρχει διάθεση να τιμωρηθεί ή αν μπουν κάποιου είδους κυρώσεις να είναι χάιδεμα στο μάγουλο παρά σκαμπίλι, προχωρούμε με τον πιο επίσημο τρόπο στην άσκηση αρνησικυρίας, έτσι ώστε να κοπεί η όρεξη όλων όσων για δικούς τους λόγους (πώληση οπλικών συστημάτων, δάνεια σε τουρκικές τράπεζες κ.α) δεν θέλουν να πειράξουν την γείτονα. Με αυτόν τον τρόπο Ελλάδα και Κύπρος, μπλοκάρουν οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη ως προς τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού. Με έναν ορό όμως, το βέτο να κρατηθεί μέχρι τέλους και να ζητηθεί η άρση του εφόσον γίνουν σεβαστές οι εξής περιπτώσεις:

·       Την κατάργηση του «casus belli», και της «Mavi Vatan» με σεβασμό και εφαρμογή του δίκαιου της θάλασσας με τους γείτονες της.

·       Αποχώρηση των ερευνητικών σκαφών και των πολεμικών συνοδών τους, από τους θαλάσσιους χώρους Κύπρου και Ελλάδος.

·       Σεβασμός σε βάθος χρόνου της καλής γειτονίας.

·       Και κάτι που θα πονέσει διακοπή της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, έτσι ώστε να μην χρηματοδοτούμε έμμεσος την οικονομία τους.

Πιστεύω ότι αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει το πολιτικό σύστημα των δύο χωρών του ελληνισμού, για να μην νιώθουν οι Έλληνες στο ζήτημα της διαμάχης για το φυσικό αέριο αφημένοι στην τύχη τους από την Προεδρία της Ε.Ε. που στο κάτω – κάτω δεν είναι μόνο των δυο κρατών του ελληνισμού αλλά και ευρωπαϊκό και μάλιστα βοηθά να απεξαρτηθούν οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες από αέριο που παίρνουν από άλλους παρόχους, εκτός και αν δεν το επιθυμούν.

Αλλά για να επιστρέψουμε ξανά στα δικά μας και στην Ευρώπη των λαών και των εθνών που διατηρούν ακέραιο το δικαίωμα αρνησικυρίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», όταν όμως δεν; «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» και όπως είπαμε στην αρχή είναι για μεγάλους παίκτες, οπότε αναμένουμε τα αποτελέσματα, που ελπίζουμε να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Δύσκολο, άπιαστο, αργό; Ίσως, όχι όμως ακατόρθωτο, εξαρτάται από το πόσο άκαμπτη στάση ή μη θα τηρήσουμε, για να μην μπούμε μετά σε περιπέτειες, οι ευρωπαίοι είναι μακράν, εμείς είμαστε δίπλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...