Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελλάδα χριστουγεννιάτικη, η χαρά των καλοφαγάδων



Την περίοδο των Χριστουγέννων το γιορτινό τραπέζι ξεχειλίζει από μοσχοβολιστά φαγητά και γλυκά, πολλά από τα οποία έχουν τις ρίζες τους σε πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τα λαμπρή γιορτή της χριστιανοσύνης, ελάτε να «γευτούμε» τον χριστουγεννιάτικο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. 



Το γιορτινό τραπέζι
Εξέχουσα θέση στο τραπέζι κατέχει το χοιρινό κρέας. Τα χοιροσφάγια – η σφαγή και κατανάλωση του χοιρινού - είναι ένα έθιμο που «κατάγεται» από την αρχαία Ελλάδα. Τότε, που οι γεωργοί θυσίαζαν τους χοίρους στο όνομα του Κρόνου και της θεάς Δήμητρας, για την ευκαρπία της γης και τον εξαγνισμό του σπιτικού τους από τα δαιμόνια όλου του χρόνου.
Το σελινάτο χοιρινό είναι η πιο διαδεδομένη νοστιμιά στις περισσότερες περιοχές. Στα Επτάνησα,  ιδιαίτερα στη Κεφαλλονιά, θα γευτείτε την «πουτρίδα» (χοιρινό σε σύμβραση με κουνουπίδι και λάχανο)∙ στην Κρήτη, ροδοψημένα γουλίδια στον ξυλόφουρνο πάνω σε αρωματικά λεμονόφυλλα, στα Γιάννενα αγριογούρουνο σαλμί, στη Σάμο, μια πεντανόστιμη πηχτή (βρασμένο χοιρινό με λεμόνι) θα σας ξετρελάνει. 

Στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Πελοπόννησο βασιλιάς του γιορτινού τραπεζιού είναι το γουρουνόπουλο (ολόκληρο πολλές φορές) στον φούρνο αλλά και στη θράκα ως κοντοσούβλι. Η «μπάμπο ή μπαμπού» δεν λείπει από κανένα θρακιώτικο σπίτι: χοιρινό με μπόλικα μυρωδικά σιγοβράζει όλο το βράδυ για να το απολαύσετε ζεστό μετά τη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων. Απάκια, σύγκλινα, λουκάνικα και τσιγαρίδες συμπληρώνουν τη παραδοσιακή «γουρουνοχαρά» σε όλη την επικράτεια. 
Στην Ήπειρο οι φημισμένες πίτες της περιοχής έχουν την τιμητική τους. Δοκιμάστε κρεατόπιτα με κρεμμυδάκια και πράσα - μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή – μπατσάρα (χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο), κολοκυθόπιταγαλατόπιτα, αλλά και κοθρόπιτα (βραστό κοτόπουλο και ρύζι). Σε όλα τα Δωδεκάνησα απαραιτήτως σερβίρονται «γιαπράκια», δηλαδή ντολμαδάκια, όπου το τύλιγμα του λάχανου ή του αμπελόφυλλου γύρω από τη γέμιση συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού στη φάτνη.

Γλυκοί πειρασμοί με μέλι και κανέλα

Μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα σειρά παίρνουν τα παραδοσιακά γλυκά. Απαραίτητες ήταν - και είναι μέχρι σήμερα - οι τηγανίτες με μέλι, όπου το μέλι συμβολίζει την αφθονία των αγαθών. Σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, στα Ζαγοροχώρια και στη Μάνη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν απαραιτήτως «λαλαγγίτες» για να φέρουν γούρι στο σπιτικό τους. Δοκιμάστε ακόμη: μελωμένες δίπλεςαυγοκαλάμαρα και φοινίκια (μελομακάρονα) από την Κρήτη, αμυγδαλένιο μπακλαβά από τον Βόλο, χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από την Κέρκυρα, χιονισμένους κουραμπιέδες από την Καβάλα,  πλατσέδα (γλυκά πιτάκια με καρύδι) από τη Μυτιληνη, κατάδες (γεμιστός κουραμπιές) από τη Σάμο.

Το παραδοσιακό χριστόψωμο
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο ζύμωμα του ευωδιαστού χριστόψωμου, από τα χαρακτηριστικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το ευλογημένο ψωμί του Χριστού παρασκευάζεται από εκλεκτά υλικά (λεπτοκοσκινισμένο σιταρένιο αλεύρι, ξηρούς καρπούς, σησάμι, μπαχαρικά). Έχει πάνω του χαραγμένο τον σταυρό και στο κέντρο του ένα καρύδι ως σύμβολο γονιμότητας. Ξεχωρίζουν τα όμορφα πλουμίδια της ζύμης (λουλούδια, φύλλα, καρποί), που συμβολίζουν τη θεϊκή του δύναμη.
Από: Visit Greece

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...