Στο νότιο άκρο της Λακωνίας, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τα Κύθηρα, βρίσκεται η Ελαφόνησος, ένα μικρό νησάκι (με έκταση μόλις 19 τετρ. χλμ.) που όμως αποτελεί κομβικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο από το Βορρά προς τη Δύση (ανατολικές ακτές Πελοποννήσου, Ιταλία) και από το Βορρά προς το Νότο ή την Ανατολή (Κρήτη, Αίγυπτο, κ.τ.λ.).
Η Ελαφόνησος διαθέτει μεταξύ άλλων, τρεις από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου,
έναν εξαιρετικά σπάνιο φυσικό πλούτο, ελκυστικά τοπία, υποθαλάσσιους θησαυρούς και τη γνωστή πλέον βυθισμένη πολιτεία, το «Παυλοπέτρι».
Αξιοθέατα
Η Ελαφόνησος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία και παραλίες, ναούς ιστορικής σημασίας, χτισμένους στα ερείπια βυζαντινών και παλιότερων χτισιμάτων, σημαντική λαογραφία βασισμένη στη ναυτική παράδοση του τόπου, αλλά και καλά κρυμμένα υποθαλάσσια μυστικά.
Στην περιοχή Φουντιάνικα, στα βορειοανατολικά του νησιού, μπορεί να απολαύσει κανείς ένα
πανέμορφο τοπίο. Μέσα σε μια εικόνα συνυπάρχουν από τη μια το σύμβολο του πανάρχαιου πολιτισμού, η νησίδα Παύλο Πέτρι και αγέρωχος Κάβο Μαλιάς από την άλλη.
Η Ελαφόνησος είναι ένα γνήσιο ψαρονήσι που διατηρεί αναλλοίωτη την ταυτότητα και την αυθεντικότητά του, ενώ η θάλασσα υπήρξε πάντα το σημείο αναφοράς για την τοπική ζωή και ανάπτυξη του νησιού.
Η κουζίνα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ντόπιο, φρέσκο ψάρι και υποστηρίζεται από αγνά υλικά που προέρχονται από ντόπιες καλλιέργειες, όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, αλλά και το μέλι.
Υπέροχη σπεσιαλιτέ θεωρείται η Ψαρόσουπα, με βελούδινη γεύση και άρωμα χορταρικών, τα ψητά ψάρια, το χταπόδι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, αλλά και οι πίτες.
Πώς θα πάτε:
Για να φτάσετε στην Ελαφόνησο θα χρειαστείτε περίπου 4.30 ώρες από την Αθήνα μέχρι την Πούντα (μέσω της Τρίπολης και της Σπάρτης), συν 10 λεπτά για να περάσετε με το φέρι στο νησί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου