Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάπαρη ή Ψέριμος (video)



Νησί των Δωδεκανήσων με χαμηλή βλάστηση, μα τεράστιες ποσότητες αρωματικής κάππαρης, γι’ αυτό και η άλλη του ονομασία είναι  Κάπαρη. Παραλίες της έχουν πολύ καθαρά νερά και αξίζουν μία βουτιά.  Αλλά το πιο σημαντικό  είναι πως στην Ψέριμο δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Πρόκειται για ένα νησάκι λίγων  κάτοικων, που θυμίζει άλλες πιο αγνές και ανθρώπινες εποχές.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ψέριμος, από τα μικρά νησάκια της Δωδεκανήσου, βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Κάλυμνο. Τους χειμερινούς μήνες ζει μέσα σε απόλυτη απομόνωση. Συνδέεται με την Κάλυμνο καθημερινά το καλοκαίρι και δυο φορές τη βδομάδα το χειμώνα (40’). Έχει καλό λιμάνι και σχετικά αραιή ακτοπλοϊκή σύνδεση που πυκνώνει το καλοκαίρι, κυρίως με τα γύρω νησιά.



Ορεινό νησί, με χαμηλή βλάστηση, ενώ στο φυσικό περιβάλλον αφθονεί η αυτοφυής εξαιρετικά αρωματική κάππαρη, για την οποία φημίζεται από τους αρχαίους χρόνους.
Το νησί είναι άγονο και οι περίπου 300 κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της ελιάς, μια και έχει επάνω του περίπου 6.000 ελαιόδεντρα. Στην Ψέριμο που διαθέτει αλιευτικό καταφύγιο. Δε λείπουν και οι στοιχειώδεις μεν, αλλά υπάρχουν τουριστικές υποδομές για τους λιγοστούς καλοκαιρινούς επισκέπτες που έρχονται για να χαρούν τις αμμουδιές του και ένα τοπίο που πραγματικά σε γαληνεύει.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΏΡΟΙ
Ο σύγχρονος οικισμός φαίνεται ότι είναι χτισμένος πάνω σε αυτόν της αρχαιότητας, μια και διατηρούνται μέχρι σήμερα κατάλοιπα του αρχαίου τοίχου, όστρακα από χρηστικά αγγεία, τμήματα ελληνιστικών βωμών και  διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη. 

Υπάρχουν επίσης, λείψανα παλαιοχριστιανικών βασιλικών και αρχιτεκτονικών μελών (αρράβδωτοι κίονες, θωράκια, κιονόκρανα, πεσσίσκοι, θωράκια άμβωνα, στυλοβάτες του τέμπλου), τα οποία εντοπίζονται στις σημερινές εκκλησίες του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Λετρί, της Κοίμησης της Παναγίας μέσα στον οικισμό στο νεκροταφείο, και στις θέσεις Άγιος Κωνσταντίνος και Παναγία Γραφιώτισσα. 

Ανάμεσα στα μνημεία της παλαιοχριστιανικής εποχής και στα σχεδόν σύγχρονα δεν έχουν ανευρεθεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα κατάλοιπα της βυζαντινής και της μεσαιωνικής περιόδου. Αυτό οδηγεί τους αρχαιολόγους να υποθέσουν ότι υπάρχει η πιθανότητα, η Ψέριμος να είχε εγκαταλειφθεί από κατοίκους κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και το Μεσαίωνα.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η ζωή στην Ψέριμο, για τον καλοκαιρινό επισκέπτη θα είναι λιτή. Μια και η τουριστική ανάπτυξη είναι εξαιρετικά ήπια μια και διαθέτει μόνο κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Διαθέτη όμως παρθένες παραλίες, να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα, να ζήσετε κάποιες ήρεμες ώρες, και να αφήσετε πίσω τις πολύβουες παραλίες των μεγαλύτερων και πιο τουριστικών νησιών.





Η ωραιότερη αμμουδιά του νησιού είναι τα Αυλάκια, με τα νερά της θάλασσας να είναι αβαθή, διάφανα και πεντακάθαρα. Είναι σαν μια απέραντη πισίνα και βρίσκεται μπροστά στον μοναδικό οικισμό την προτιμούν οι περισσότεροι παραθεριστές.



Στο νησί δεν υπάρχουν δρόμοι και αυτό σημαίνει ότι και λόγο μεγέθους του, μπορείτε να το εξερευνήσετε εύκολα περπατώντας.
Αν θελήσετε να γνωρίσετε και τις υπόλοιπες όμορφες ακρογιαλιές που διαθέτει η Ψέριμος, ένα περπάτημα από 10' μέχρι το πολύ 1 ώρα, και φτάνετε σε κάποια από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού, αμμουδιές στην πλειονότητά τους, που είναι ιδανικές για απομόνωση.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Και βέβαια όπως σε όλα τα νησιά μας και εδώ εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια  το μοναδικό πανηγύρι του νησιού που είναι της Παναγίας, που γίνεται στην εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...