Είναι γεγονός ότι όσοι μένουμε σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα, χρωστάμε σε δανεικά τα μαλλιά της κεφαλής μας, μέσω του κράτους. Το ποιος φταίει και το γιατί έχει λεχθεί επανειλημμένος: μίζες, ταμεία κομμάτων, προμήθειες εθνικής άμυνας, μικρές και μεγάλες ρουσφετολογικές εκδουλεύσεις και πάει λέγοντας. Μην ξεχνάμε όμως και την άλλη πλευρά, την δική μας: πλαστά τιμολόγια επαγγελματιών, αγορές χωρίς αποδείξεις, φοροδιαφυγή μέχρι, εκεί που δεν παίρνει, επίσης αλόγιστος δανεισμός, έξοδα χωρίς πολύ σκέψη, ακόμη και διακοποδάνεια αν θυμάστε, και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο αντίκρισμα, κάποτε θα έρχονταν το μοιραίο. Όμως αυτά είναι πλέον αμαρτωλές ιστορίες που σιγά αλλά σταθερά και με υπερβολικές θυσίες γίνονται παρελθόν. Το καράβι που λέγεται Ελλάδα, φαίνεται να πλησιάζει σε ήρεμα νερά, έχει βέβαια δρόμο μπροστά του, αλλά αν δεν γίνει τίποτε φοβερό να ανακόψει την ρότα του, σύντομα θα πιάσει λιμάνι.
Χρωστάμε; Βεβαίως, αλλά μήπως όλοι αυτοί που μας κατηγορούν μας χρωστούν και από την δική τους την πλευρά και μάλιστα όχι τίποτε ευτελή πράγματα όπως είναι τα χρήματα, αλλά κάτι πολύ ανώτερο, αυτό που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα, τον πολιτισμό τους δηλαδή.
Ο σύγχρονος πολιτισμός δημιουργήθηκε πάνω στην βάση ορισμένων παρακαταθηκών ας τις πάρουμε μια μια:
Α) Δημοκρατία. Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στο λεγόμενο «χρυσό αιώνα».
Β) Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Εν μέσω πολλών οικονομικών προβλημάτων, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία, στέλνοντας στην οικουμένη ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών. Αυτή η πρώτη διοργάνωση ήταν που έβαλε τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική οργάνωση που έγινε η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη.
Γ) Σύσταση Δικαστηρίων. Την πρώτη έννοια σύστασης δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης την βρίσκουμε στην ελληνική μυθολογία, μάλιστα γινόταν από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς. Στα προϊστορικά χρόνια της Ελλάδας, αρχικά απονέμονταν από τους άρχοντες ή τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Στην αρχαία Αθήνα ονομαστά ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.
Δ) Θέατρο. Σε κάθε πόλη της αρχαίας Ελλάδας συναντούμε τουλάχιστον ένα θέατρο, αυτό αποδεικνύει ότι ήταν βασικός θεσμός της αρχαιοελληνικής πόλης – κράτους. Στο θέατρο γίνονταν διδασκαλία καθώς και τέλεση θεατρικών παραστάσεων, επί την ευκαιρία των εορτασμών του Διονύσου. Το θέατρο αναπτύσσεται στα τέλη της Αρχαϊκής περιόδου και ολοκληρώνεται καλλιτεχνικά, ρητορικά και αρχιτεκτονικά κατά την κλασική περίοδο κυρίως στην πόλη της Αθήνας. Κατά την διαδικασία της γέννησης του έφερνε έντονο θρησκευτικό και μυστηριακό χαρακτήρα, ενώ την περίοδο της πλήρης ανάπτυξης του, έναν εξίσου έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα. κατά την περίοδο της ανάπτυξής του. Η σφραγίδα του αρχαίου θεάτρου ανά τους αιώνες παραμένει αναλλοίωτη και παραστάσεις του βλέπουμε ακόμη και σήμερα σε όλον τον κόσμο.
Ε) Μαθηματικά. Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά. Χωρίς αυτές τις ανακαλύψεις δεν θα είχαμε την αρχιτεκτονική, μηχανική και πόσα άλλα ακόμη.
Ζ) Ο αναλογικός υπολογιστής. Πριν από έναν αιώνα ανακαλύφθηκε ένα περίεργο εργαλείο από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Για αρκετά χρόνια, η συστηματική εξέταση του αντικειμένου απέτυχε να φωτίσει τη σκοπιμότητα του περίεργου αυτού μηχανήματος. Η έρευνα όμως εξελίσσεται και τα τελευταία χρόνια μάθαμε ότι ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός τον οποίο κάλλιστα μπορούμε να τον ονομάσουμε υπολογιστή, μια και ασχολείτο με τα αστρονομικά φαινόμενα, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.
Η) Η ατμομηχανή. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (300 – 230 π.Χ.) ήταν Έλληνας μηχανικός και γεωμέτρης. Έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου περίπου από τον 3ο – 1ο π.Χ αιώνα. Η πιο διάσημη εφεύρεση του είναι η αιολόσφαιρα ή ατμοστρόβιλος, που είναι η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.
Θ) Φιλοσοφία ως λέξη ετυμολογικός είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν (αγαπώ) και τη λέξη σοφία, δηλαδή αγάπη για τη σοφία. Τον όρο εισήγαγε ο μεγάλος προσωκρατικός φιλόσοφος και μαθηματικός, Πυθαγόρας. Η φιλοσοφία μας ανοίγει νέους δρόμους και αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωστικές δυνατότητες, βοηθώντας στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης, ακόμα και όταν δεν φτάνει σε κάποιο αποτέλεσμα ο επαγωγικός της προβληματισμός. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι φιλοσοφία είναι σκέψη πάνω στην ίδια τη σκέψη και τις δυνατότητες της. και αυτή η φιλοσοφία διδάσκεται σήμερα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και όχι μόνο.
Και ξαναβάζουμε το ερώτημα, μήπως μας χρωστούν;
Ως ελληνισμός δεν λέμε ότι διαφέρουμε, ότι είμαστε η άρια φυλή ή οτιδήποτε άλλο, κάναμε όμως μια προσφορά στην οικουμένη μέσα από τα φωτεινά μυαλά των προγόνων μας και όχι μόνο. Δεν θέλουμε, δεν ζητάμε, δεν επαιτούμε απολυτός τίποτε, ας μην μας κόψουν και το χρέος (που κανονικά πρέπει), ΑΣ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ, αυτά μας αρκούν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου