Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ατμόσφαιρα διαυγής, βουνά επιβλητικά, απλά Κρήτη



                                   


Αποτελεί κοινό μυστικό πως το καλοκαίρι στην Κρήτη διαρκεί τουλάχιστον δύο μήνες περισσότερο σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης! Ο λόγος για όλα αυτά είναι απλός. Η Κρήτη βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπου από τον Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20º C βαθμούς, με το μέσο χρόνο ηλιοφάνειας να φτάνει ημερησίως στις επτά ώρες, ενώ στη νότια ακτή του, στο Λιβυκό πέλαγος, η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 23º C και η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στους 26 ºC!
Η ατμόσφαιρα διαυγής, τα βουνά επιβλητικά όπου διακρίνεις την κάθε τους λεπτομέρεια. Η θάλασσα αποκτά μαγευτικές αποχρώσεις, τα σύννεφα δημιουργούν φανταστικές εικόνες και οι λιγοστές μεν ευεργετικές βροχές αναζωογονούν τη φύση, ξυπνώντας τους σπόρους από τον καλοκαιρινό τους ύπνο πρασινίζοντας τον τόπο. ενώ το κολύμπι στις ονειρικές παραλίες του νησιού εξακολουθεί να είναι απολαυστικό ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου.
Σχετική εικόνα
Το ταξίδι στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου θα σας προσφέρει εκτός από ξεκούραση και την δυνατότητα επίσκεψης στα σπάνια ιστορικά μνημεία και τα πολυάριθμα μουσεία της, με μοναδικές εμπειρίες, που συνδέονται αποκλειστικά με αυτή την εποχή του χρόνου. Παράλληλα οι ευνοϊκές θερμοκρασίες βοηθούν για την γνωριμία με την εν πολύ άγνωστη ενδοχώρα της και την ποικιλόμορφη και ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα της όπως: επίσκεψη στα γραφικά χωριά  πεδινών και των ορεινών περιοχών, είτε με πεζοπορικές διαδρομές και διάσχιση μαγευτικών φαραγγιών, όπως το διάσημο Φαράγγι της Σαμαριάς, το Κουρταλιώτικο κ.α.
Από το τέλος του καλοκαιριού έχουν αρχίσει οι γεωργικές δραστηριότητες με τον τρύγο, το άπλωμα και την ξήρανση της σταφίδας, ενώ το φθινόπωρο ακολουθεί το όργωμα και η σπορά των χωραφιών, το πάτημα των σταφυλιών κι η παραγωγή του κρασιού και της τσικουδιάς της χρονιάς.
Είναι η εποχή που μπορεί κάποιος να ζήσει από κοντά τις παραδοσιακές αγροτικές εργασίες, που γίνονται αυτούς τους μήνες: τον τρύγο, το πάτημα των σταφυλιών, το μάζεμα της ελιάς,  την «τελετουργία» του ρακοκάζανου, όταν οι Κρητικοί ανάβουν τα καζάνια τους για την παραγωγή της περίφημης τσικουδιάς (ρακής) με τη διαδικασία να εξελίσσεται κάθε φορά σε παραδοσιακό γλέντι.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΟΣΤΙΜΙΕς ΚΡΗΤΗΣ
Και βέβαια, η παγκοσμίως φημισμένη κρητική κουζίνα, που αυτή την περίοδο γεμίζει με τα προϊόντα της νέας σοδειάς και μπορεί κάποιος να απολαύσει σε αστικές περιοχές και στα ορεινά και μη χωριά της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...