Υμηττός
20 χλμ. μήκος, 65 χλμ. περίμετρος, 81.230 στρέμματα έκταση. Ολόκληρο τέρας και χαμπάρι δεν παίρνεις. Μέχρι να πάρεις την απόφαση να κοιτάξεις ψηλά, πάνω και πέρα από τον αστικό εαυτό σου, ανάμεσα στις πολυκατοικίες και τις κεραίες και το βλέμμα να στις πλαγιές. Τότε θα δεις δάση και τρεχούμενα νερά, ελάφια και αλεπούδες, δρακόσπιτα και αστραφτερά σπήλαια, βυζαντινά μνημεία.
Δρακόσπιτο του Υμηττού.
Μονή Καισαριανής
Η Μονή Καισαριανής η κορωνίδα. «Το κλίμα, το νερό και το κτίριο του μοναστηριού δε βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο» έγραφε ο Ε. Τσελεμπί. Μεγάλη ιστορία κι απίθανα τα κτίσματα, ο βυζαντινός λουτρώνας ειδικά. Ολες οι μονές του Υμηττού. Με ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, σε γενικές γραμμές.
Η Μονή Αστερίου 3 χλμ. μακρύτερα, η Μονή Καρέα στον Καρέα, του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στου Παπάγου, η Μονή Κυνηγού ή Φιλοσόφου στην Αγία Παρασκευή (η μονή Αγ. Γεωργίου Κουταλά στον Βύρωνα, είναι πολύ νεώτερη). Μην τις περάσεις αβίαστα. Διάβασε επιγραφές και κιονίσκους. Και ρώτα. Θα εκπλαγείς.
Μονή Αστερίου
Πάρνηθα.
Η Πάρνηθα είχε ένα εντυπωσιακό σύστημα οχύρωσης από πύργους, κάστρα, τείχη και φρυκτωρίες ως φυσικό τείχος της Αθήνας, στα σύνορα με τη Βοιωτία. Εδώ εδώ ένας από τους πύργους, αλλά και λίμνες και βεβαίως καταρράκτες.
Η λιμνούλα που σχηματίστηκε κατά την κατασκευή της Ιπποκράτειου Πολιτείας, στην Πάρνηθα.
Οι καταρράκτες στο Ντράφι, ευχάριστη εκπληξη προτού βαθμού. αλλά δεν σταματάμε εδώ διαθέτη και την σπηλιά του Νταβέλη που είναι αρχαίο λατομείο-λατρευτικός χώρος και αναρριχητικό πεδίο μαζί.
Αυτά εν συντομία και οποίος έχει όρεξη και βεβαίως διάθεση για περιπέτεια, αυτά τα σχετικά άγνωστα μέρη, είναι στην διάθεσή του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου