Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Χώρας, με έκταση 100 τετραγωνικά 
χιλιόμετρα περίπου. Το μήκος της είναι περίπου 25 χιλιόμετρα και το πλάτος της 5 χιλιόμετρα. Περικλείεται από τα βουνά: βόρεια Παναιτωλικό, ανατολικά τα βουνά του Θέρμου, νότια Aράκυνθο και μόνο προς τα δυτικά υπάρχει διέξοδος προς τον Αχελώο ποταμό.

Η λίμνη Τριχωνίδα θεωρείται από τις καθαρότερες λίμνες της χώρας. Νερά από τα γύρω βουνά αλλά και υπόγεια ρεύματα, με τους ασβεστούχους βάλτους και τους καλαμώνες που την περιβάλουν συμβάλουν στη διατήρηση της καθαρότητας του νερού.


Πρόκειται για μια από τις καθαρότερες λίμνες της πατρίδος μας, επειδή τα νερά της ανανεώνονται με συνεχή ροή προς τη Λυσιμαχία, μέσω της οποίας αρδεύονται με φυσική ροή οι πεδιάδες του Κάτω Αχελώου, του Μεσολογγίου καθώς και του Ευηνοχωρίου.  
Γύρω από τη λίμνη, κατά την αρχαιότητα, δημιουργήθηκαν αρκετές πόλεις, που κοινή τους αναφορά ήταν η λίμνη.
GABALOY-2-1024x680
 Συνυπήρχαν αρμονικά γιατί τα αγαθά της Τριχωνίδας  υπερεπαρκούσαν, ώστε να καλύπτουν όλοι τις ανάγκες τους.
Πριν γίνουν τα αρδευτικά έργα, δεν υπήρχαν εμπόδια στη ροή του νερού μεταξύ Τριχωνίδας - Λυσιμαχίας - Αχελώου  και Ιονίου πελάγους, με αποτέλεσμα τα ψάρια της θάλασσας να φθάνουν στην αβαθή Λυσιμαχία με τα ζεστά  σχετικά νερά για να γεννούν.
Τα περισσότερα νεογέννητα ψάρια πήγαιναν ξανά στη θάλασσα, άλλα ένα μέρος επέλεγε να μετακινηθεί από την Λυσιμαχία στη Τριχωνίδα. Με αποτέλεσμα η Τριχωνίδα από τους αρχαίους χρόνους να έχει θαλασσινά ψάρια (κέφαλους, αθερίνα, λαυράκια κ.α). Ενώ από τα πλούσια αλιεύματα ζούσαν πολλοί ψαράδες μέχρι τότε που έγιναν τα αρδευτικά έργα, για τον έλεγχο των νερών. Το αποτέλεσμα της επέμβασης στην φύση, ήταν σήμερα η Τριχωνίδα να φιλόξενη μόνο ψάρια του γλυκού νερού (στρωσίδια, δρομίτσες,γουλιανοί), βέβαια ακόμη και σήμερα  εξακολουθεί να είναι πλούσια σε ψάρια, τα οποία γεννούν τα αβγά τους στη γειτονική, ρηχή Λυσιμαχία και στη συνέχεια περνούν στην Τριχωνίδα από το κανάλι που ενώνει τις δύο λίμνες. 
Στην Τριχωνίδα ζουν 25 είδη ψαριών από τα οποία 16 είναι βρώσιμα και 11 ενδημικά στην Ελλάδα, ενώ ένα είδος ψαριού ζει μόνο εκεί: είναι ο νανογωβιός, ο οποίος θεωρείται το μικρότερο ψάρι της Ευρώπης και δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Τα ώριμα και ενηλικιωμένα άτομα δε ξεπερνούν σε μήκος τα 35 χιλιοστά. Διακρίνεται από το λεπτό και ωχροκίτρινο σώμα του, με κάθετες σκοτεινόχρωμες λωρίδες, που είναι πολύ χαρακτηριστικές και εμφανίζονται στα δυο φύλα. 
 Νανογωβιός

Από τα σημαντικά ενδημικά ψάρια είναι και το γλανίδι (Silurus aristotelis). Έλαβε το όνομά του προς τιμήν του μεγάλου μας φιλόσοφου Αριστοτέλη. Ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε στο βιβλίο του «Ιστορίες των ζώων». Η γλανιδόπιτα μάλιστα είναι από τις αγαπημένες γαστρονομικές σπεσιαλιτέ της περιοχής.
Όμως, το πιο γνωστό, δημοφιλές και νόστιμο ψάρι της Τριχωνίδας είναι η γνωστή αθερίνα, που «μεταπήδησε» από τη θάλασσα στη λίμνη, προσαρμόστηκε και πλέον ζει εκεί και αναπαράγεται σε μεγάλους αριθμούς.
aaaaaa (15)
Η αθερίνα της Τριχωνίδας είναι πιο μεγάλη σε μέγεθος από αυτή της θάλασσας και όπως η συγγενής της είναι θαυμάσιο έδεσμα που προσφέρεται στα ταβερνάκια δίπλα στην λίμνη. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν οι καθ/ ύλην αρμόδιοι έχουν προτάσεις για την αποκατάσταση της ισορροπίας που υπήρχε στο οικοσύστημα, πριν την κατασκευή των αρδευτικών έργων, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, μέχρι τότε ελπίζουμε να ξαναδούμε να επιστρέφει η φύση στον τόπο της. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...