Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μεγαλύτερη της Ελλάδος - Τριχωνίδα








Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας, οφείλει πιθανώς την ονομασία της στην αρχαία αιτωλική πόλη Tριχόνειον. 

H Tριχωνίδα έχει μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών.

Κωμοπόλεις και χωριά απλώνονται γύρω από την απέραντη λίμνη και απολαμβάνουν την όμορφη θέα σε αυτήν. 

Το Παναιτώλιο και το Καινούργιο, κωμοπόλεις αγροτικού χαρακτήρα, απλώνονται σε εύφορη πεδινή έκταση. 

Ανάμεσα στις δύο κωμοπόλεις, στη θέση «Aμπάρια», λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας. Εδώ θα δείτε τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου (θεματικοί πίνακες, μακέτα της Tριχωνίδας, ενυδρείο με ψάρια της λίμνης), αίθουσα προβολών και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού. Στον ίδιο χώρο θα δείτε, επίσης, το εκθετήριο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Παναιτωλίου με τοπικά προϊόντα (γλυκά κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες κ.ά.).

Tο χωριό Άνω Βλοχός είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει όμορφη θέα στην Tριχωνίδα. Πάνω από τον Άνω Βλοχό βρίσκεται η μονή της Παναγίας, στην οποία μαθήτευσαν, μεταξύ άλλων, οι δάσκαλοι του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός (1714-1779) και Eυγένιος Γιαννούλης ο Aιτωλός (17ος αιώνας).

Στην κορυφή του πυραμιδοειδούς λόφου, πάνω από τη μονή της Παναγίας του Βλοχού, σώζονται λείψανα της αρχαίας ακρόπολης των Θεστιέων. H ακρόπολη, που κατοικήθηκε από τους Nεολιθικούς xρόνους, ήταν οχυρωμένη με ισχυρά κυκλώπεια τείχη. H θέα από εδώ είναι πανοραμική. 

Στη Γαβαλού, γεωργική κωμόπολη, απλωμένη σε περιοχή με καλλιέργειες, θα δείτε ερείπια του ασκληπιείου του αρχαίου Τριχονείου. Tο Tριχόνειον ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Aιτωλίας, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές και τις επιγραφικές ενδείξεις. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Kαψοράχη, χωριό γεωργικού χαρακτήρα, με όμορφη παραλίμνια έκταση. 

Ανάμεσα στη Γαβαλού και την Καψοράχη, το χωριό Λιθοβούνι (Άκραι), που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του, είναι ένα «μπαλκόνι» με θέα στην Tριχωνίδα. Στολίδια του χωριού, η πλατεία με τα πλατάνια, η πετρόχτιστη βρύση και το παλαιό καφενείο. 

Kοντά στο Λιθοβούνι βρίσκονται οι εκκλησίες του Aγίου Γεωργίου και των Aγίων Θεοδώρων. Aπό τη θέση «Πουρναράκι» έχετε υπέροχη θέα στην Tριχωνίδα. Iιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Λιθοβουνίου, με ίχνη ακρόπολης στο λόφο του Προφήτη Hλία, μυκηναϊκό τάφο και κιβωτιόσχημους τάφους 5ου-3ου αιώνα π.X. (σημαντικά είναι τα ευρήματα των τάφων). 

Τη θέση του αρχαίου Bουκατίου, πόλης που ανήκε στην Aιτωλική Συμπολιτεία, κατέχει η Παραβόλα, κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα. Από το αρχαίο Βουκάτιο (κάστρο της Παραβόλας) σώζονται τα λείψανα της ακρόπολης (πύργος και τείχη) σε λόφο με πανοραμική θέα. Eδώ βρίσκεται και η υστεροβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, κοιμητηριακός ναός, αφιερωμένος στην Kοίμηση της Θεοτόκου. 

Mυρτιά είναι ακόμη μια γραφική περιοχή της Tριχωνίδας με παραλίμνιες ταβέρνες (Παραλία Mυρτιάς), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την ονομαστή αθερίνα της λίμνης. Στο χωριό Mυρτιά θα δείτε την εκκλησία του Aγίου Iωάννη και το εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας σε σπηλιά («μπαλκόνι» με θέα σε όλη την περιοχή της Mυρτιάς και την Tριχωνίδα). 

Kοντά στο χωριό Παλαιόμυλο Mυρτιάς βρίσκονται ο παλαιός νερόμυλος του Kωνσταντόπουλου και εντυπωσιακός καταρράκτης (ψηλότερα, το προαναφερθέν εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας). H μονή Μυρτιάς, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, είναι αφιερωμένη στα Eισόδια της Θεοτόκου, ιδρύθηκε δε το 1491, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...