Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απο τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια - της Καστανιάς Λακωνίας

Κείμενο – Φωτογραφίες: Χρίστος Κοτσωνής
Το σπήλαιο της Καστανιάς Λακωνίας βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Κάβο Μαλιά. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ακολουθώντας μια εντυπωσιακή διαδρομή από την Νεάπολη προς Καστανιά, της οποίας οι κάτοικοι είναι υπερήφανοι για το φυσικό μνημείο της περιοχής: «Είναι το πιο πλούσιο της Ελλάδας», μας είπαν με υπερηφάνεια. Η εξιστόρηση της ανακάλυψής του μοιάζει λίγο με παραμύθι: στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο βοσκόςΚώστας Στιβακτάς (Μπουγάς) παρατήρησε ότι από μια μικρή τρύπα, κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα, "έμπαιναν μέλισσες και ξανάβγαιναν δροσισμένες".
Η συγκεκριμένη περιοχή, που τότε δεν είχε αυτοκινητόδρομο, απέχει κάπου μισή ώρα με τα πόδια από την Καστανιά και είναι άνυδρη. Ο βοσκός άνοιξε μεγαλύτερη τρύπα και εισήλθε στο σπήλαιο κρατώντας αναμμένες αφάνες για; να βλέπει. Στο βάθος του ανακάλυψε μια μικρή γούρνα με νερό, το οποίο έκτοτε άρχισε να χρησιμοποιεί ως πόσιμο. Μάλιστα, κράτησε μυστικό τον εντοπισμό του σπηλαίου από το φόβο ότι θα του πάρουν το νερό. Αυτό μέχρι το 1958, που έγινε ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη του σπηλαίου, που εξερευνήθηκε από το ζεύγος Πετροχείλου.


Δέκα λεπτά από την Κάτω Καστανιά απέχει το σπήλαιο και εκεί τελειώνει και ο  αυτοκινητόδρομος. Στον περιποιημένο περιβάλλοντα χώρο υπάρχει το εκδοτήριο εισιτηρίων και παροχή εντύπου υλικού, καθώς και ένα καλαίσθητο αναψυκτήριο, ενώ απέναντι βρίσκεται η περιποιημένη είσοδος του σπηλαίου. 

Ξεναγός μας η ευγενέστατη και κατατοπιστική Ειρήνη Κοτσώνη. Μας έκαναν εντύπωση οι καλά σχεδιασμένοι διάδρομοι που έχουν κατασκευαστεί για να είναι επισκέψιμο το σπήλαιο, όπως άλλωστε και οι προσεγμένοι – χαμηλοί φωτισμοί που χρησιμοποιήθηκαν για να μην επηρεαστεί το μικρο κλίμα του σπηλαίου. 
Κατεβαίνουμε τον ελικοειδή διάδρομο και φθάνουμε στον «Πρώτο Θάλαμο» που είναι καταστόλιστος από μικρούς και μεγάλους σταλαγμίτες και σταλακτιτικές που σχηματίζουν κολόνες. Αριστερά βλέπουμε τον «Κόκκινο Θάλαμο» και δεξιά ωραιότατες κατά σειρά κολόνες που μας χωρίζουν από τον επόμενο και τεράστιο «Θάλαμο του Νερού». Έλαβε το όνομα από τη μικρή λεκάνη νερού που βρίσκεται εκεί και που ήταν η αιτία να αποκαλυφθεί το σπήλαιο. Εντυπωσιασμένοι βλέπουμε παντού σπάνιους και συγχρόνως όμορφους σχηματισμούς, όπως δίσκους, επίπεδους σταλαγμίτες, ελικτίτες, εκκεντρίτες, χρώματα σοκολατί, καφέ, κοκκινωπά αλλά και ολόλευκα. 

Στα δεξιά διακρίνουμε σειρά από τεράστιους σταλαγμίτες, σε ψηλότερο επίπεδο, που μας χωρίζουν από τα «Διαμερίσματα των Θάμνων». Φτάνουμε στο «Θάλαμο των Μανιταριών», μια μεγάλη «σάλα» καταστόλιστη από σταλαγμίτες που μοιάζουν με μανιτάρια. Προχωρώντας μέσα στο σπήλαιο η Ειρήνη Κοτσώνη μας δείχνει με το φακό κάποιους σταλακτίτες, στους οποίους έχουν δοθεί διάφορα ονόματα. Το σπήλαιο δεν έχει ούτε σπιθαμή χώρου χωρίς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και είναι πράγματι εντυπωσιακό. Θα δούμε "τις Λαμπάδες" στον ομώνυμο θάλαμο, καθώς οι αλαβάστρινοι σταλαγμίτες μοιάζουν με τεράστιες λαμπάδες, κατεβαίνουμε τη σκάλα «με τα Νούφαρα» και οδηγούμαστε στο «Σοκολατένιο Θάλαμο», όπου δεσπόζει στο κέντρο του μια τεράστια κολώνα σαν σοκολάτα. Θα εντυπωσιαστούμε από τους ελικτίτες και πριν βγούμε η ξεναγός μας ανακαλύπτει και μας φωτίζει ένα δολιχόποδο, τον μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, ένα τυφλό και κουφό έντομο. 


Το συνολικό μήκος των διαδρόμων είναι 250 μ. περίπου, το βάθος 30 μ. και το μήκος της διαδρομής φθάνει τα 280 μ. Το εμβαδόν του δαπέδου ανέρχεται σε 1.500 τ.μ. περίπου και η επίσκεψη διαρκεί 30΄ στη διαδρομή των 500 μ. 

Η φωτογράφιση απαγορεύεται και το υλικό που δημοσιεύουμε ελήφθη μετά από ειδική άδεια της Δημοτικής Αρχής, που έχει αναλάβει και τη διαχείριση του σπηλαίου μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Καστανέας (ΔΕΤΑΚ, τηλ.27340-29043 και23623). 
Το σπήλαιο της Καστανιάς είναι εντυπωσιακό και αξίζει να δαπανηθούν λίγες ώρες για την επίσκεψή του. Άλλωστε η ευρύτερη περιοχή έχει και άλλα σημαντικά ανθρώπινα ή φυσικά έργα που θα μας αποζημιώσουν. 
Άλλωστε ο Κάβο Μαλιάς, είναι ένας ιδιαίτερος τόπος που μαγεύει όσους τον προσεγγίσουν με σεβασμό και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής. 
πηγή: περιοδικό Όριον, τεύχος 19 - Μάιος 2010

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...