Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Είπα θα μείνω εδώ, στη γη που γεννηθήκαμε, μέχρι την τελευταία μου πνοή»


Έχουν περάσει 42 χρόνια από τότε που είδαν τους συγγενείς τους, τους φίλους τους, τους συμπατριώτες τους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Ήταν 20 Ιουλίου του 1974 όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο και διακόσιες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Ωστόσο μία ομάδα Ελληνοκυπρίων που κατοικούσαν στο πιο βόρειο τμήμα του νησιού, στη χερσόνησο της Καρπασίας, εγκλωβίστηκαν από τα στρατεύματα του Αττίλα. Όταν όμως τους δόθηκε η επιλογή να αφήσουν τα Κατεχόμενα και να καταφύγουν στην ελεύθερη Κύπρο, αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και να βλέπουν τα σπίτια των συγχωριανών τους να καταλαμβάνονται από Τούρκους εποίκους.
Αυτούς, τους λιγοστούς πια ελληνοκύπριους κατοίκους, συνάντησε η Σοφία Παπαϊωάννου που για τις ανάγκες της εκπομπής της «360ο», στον ALPHA, πέρασε τα οδοφράγματα της Λευκωσίας και διασχίζοντας την κατεχόμενη Κύπρο βρέθηκε στα χωριά Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα, στην Καρπασία.
«Είπα θα μείνω εδώ μέχρι την τελευταία μου πνοή, στη γη που γεννηθήκαμε. Η Καρπασία είναι η ζωή μου», λέει ο Κυριάκος, από τους πιο νέους κατοίκους τους χωριού. Περιμένει υπομονετικά κάθε Τετάρτη, όπως και όλοι οι άλλοι, τα φορτηγά του ΟΗΕ να τους φέρουν προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης.
Τα πρώτα χρόνια για τους εγκλωβισμένους ήταν τα πιο δύσκολα. Στην Καρπασία δεν υπήρχαν φάρμακα, γιατροί και η επικοινωνία με τις ελεύθερες περιοχές γινόταν μόνο μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Υπήρχε μόνο δημοτικό σχολείο στα χωριά και οι γονείς αναγκάζονταν να στέλνουν τα παιδιά τους μόνα τους στην ελεύθερη Κύπρο για να παρακολουθήσουν το Γυμνάσιο και το Πανεπιστήμιο. Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν η Ευρυδίκη, που στα 13 της χρόνια έφυγε με την εννιάχρονη αδερφή της μόνη της από το Ριζοκάρπασο και όπως είπε στη Σοφία Παπαϊωάννου «Μέναμε μόνες μας σε προσφυγικό καταυλισμό μαζί με τη μικρή μου αδελφή. Ένιωθα στην αρχή μοναξιά πολλή, η μητέρα μου μας επισκεπτόταν μια φορά το μήνα»!
Το ελληνικό Γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο ξαναλειτούργησε το 2004, όταν άνοιξαν πια τα σύνορα και επιτράπηκε η ελεύθερη μετακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Ευρυδίκη ξαναγύρισε στο χωριό της και εργάζεται στο σχολείο που δεν μπόρεσε να φοιτήσει. Τα ελληνικά τραγούδια, οι ελληνικοί χοροί και οι φωνές των παιδιών γεμίζουν το σχολείο.
Σε ένα αρχοντικό σπίτι στο κέντρο του χωριού Αγία Τριάδα, ο ηλικιωμένος Σάββας Λιασής ζει ανάμεσα σε φωτογραφίες του γιου του, που στα 21 του χρόνια, όταν ήταν φοιτητή της νομικής εξαφανίστηκε το καλοκαίρι του 1974, ενώ υπηρετούσε την Εθνική Φρουρά κοντά στην Κερύνεια. Για τους Ελληνοκύπριους, εκπροσωπεί το δράμα των χιλιάδων συγγενών των αγνοουμένων της εισβολής. Για τους Τουρκοκυπρίους, είναι ο «Μπάμπα Ρουμ», ο σεβαστός «Έλληνας Πατέρας». Εκείνος και η γυναίκα του, περίμεναν επί 40 χρόνια ένα τηλεφώνημα για να μάθουν τι απέγινε ο γιος τους που ήταν αγνοούμενος, αλλά τελικά ταυτοποιήθηκαν τα οστά του και η ταφή έγινε στην Αγία Τριάδα πριν από δύο χρόνια.
Απόψε, στις 23:45, η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από την εκπομπή της «360ο» στον ALPHA βρίσκεται στην Καρπασία, συναντώντας τους εγκλωβισμένους ελληνοκύπριους στα Κατεχόμενα. Εκεί όπου μαζί με τους τουρκοκύπριους και τους εποίκους έχουν μάθει πια να ζουν αρμονικά και όλοι να έχουν την ίδια ευχή: να αλλάξει κάτι, να βρεθεί μια λύση για την Κύπρο, ώστε να μπορέσουν όλοι να ελπίσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.  http://www.newsit.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...