Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2015 13:41
Κέντρο Ελληνοαρμενικών Μελετών (ΚΕΑΜ)
Με το ούτι, με το παραμύθι και με την φοβερή πραγματικότητα, σε ένα σύμπλεγμα ανατολίτικης ρωμέϊκης και ποντιακής μουσικής, ανάμεικτο με αναμνήσεις, που περνούσαν μέσα από τις νότες και τις αφηγήσεις, από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Αρμενία, την ελληνική Ερυθραία και την Κύπρο, περιοχές όπου Έλληνες και Αρμένιοι ζήσαμε διπλά, διπλά, αδελφικά και μονοιασμένα, αλλά και εκεί όπου βίωσαν οι παππούδες μας ή οι πατεράδες μας τον δικό τους Γολγοθά, αυτόν των διώξεων και σφαγών, πρώτα των Οθωμανών και μετά των κεμαλιστών, με το 1.500.000 Αρμένιους και 500.000 Πόντιους νεκρούς, εκτοπισμένους, εξανδραποδισμένους.
Η εκδήλωση έγινε στο "στέκι του δρόμου της αριστεράς" στον κεραμικό από το κέντρο Ελληνοαρμενικών Μελετών (ΚΕΑΜ), σε μια προσπάθεια να στηριχτεί η έκδοση του βιβλίου – ντοκουμέντο Κωνσταντινούπολη 1915.
Ποιο είναι όμως το ΚΕΑΜ; Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευάριθμων Ελληνοαρμενίων και Ελλήνων που στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής προσέγγισης του Ελληνισμού με τον Αρμενισμό.
Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «8 παραμύθια, 8 τραγούδια και μια προσευχή», αλλά το νόημα ήταν συμμετέχουμε, γιατί σημασία δεν έχει να δόσεις χρήματα για κάτι, αλλά να το αισθανθείς δικό σου, να το αγκαλιάσεις, να παλέψεις για αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το βιβλίο με τα γεγονότα του 1915, μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες Αμερικάνου διπλωμάτη στην Κωνσταντινούπολη.
Οι πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, έζησαν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, η οποία τονωνόταν σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, μέχρι που κατέληξε σε ένα απαλό γλέντι, κάτω από την μουσική υπόκρουση του Μικ Μπογοσιάν, που τα δάχτυλα του κεντούσαν μουσικές νότες πάνω στο ούτι, ανακουφίζοντας ψύχη και καρδιά.
Ο εκπρόσωπος του ΚΕΑΜ άνοιξε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο ιστορικό ακολούθησε μια μικρή εισήγηση από το υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων σχετικά με το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της εκδήλωσης και ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ευγενική προσφορά των Χαϊκ Καζαρτζιάν (ηθοποιία), Σουζάνα Τερ Σαχακιάν (τραγούδι), Ελένη και Μίμα Κασσεσιάν (αφήγηση), Μπογοσιάν (μουσική), όλοι τους προσφερθέντες αφιλόκερδος. Επίσης οι οργανωτές μου ζήτησαν να μεταφέρω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους φίλους του ΚΕΑΜ που στήριξαν την προσπάθεια, καθώς και στο "στέκι του δρόμου της αριστεράς", που φιλοξένησε την εκδήλωση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου