Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H καλή μέρα λένε από το πρωί φαίνεται,δημοτικός λαχανόκηπος


Click to open image!     
        

Αγαπητοί αναγνώστες, ίσως να περιμένατε σε αυτό το τεύχος και σε αυτό το άρθρο μου, να υπάρχει μια πολιτική ανάλυση σχετικά με αυτά που είπαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Γνωρίζοντας όμως ότι λίγο πολύ τα πολιτικά πράγματα έχουν πάρει από τον λαό τον δρόμο τους, είναι καλύτερα να σας ενημερώσω για κάτι το διαφορετικό, που ανακουφίζει, προσφέρει στον οικογενειακό κορβανά, δίνη οξυγόνο στην γύρω περιοχή και εν γένη δημιουργεί ήπια ανάπτυξη οπού εφαρμόζεται.
Ξέρετε ο λαός μας λέει «η καλή μέρα λένε από το πρωί φαίνεται», και η έκπληξη που δοκίμασα ανταποκρίνεται απόλυτα στην παροιμία. Κατεβαίνω από το στενό της Πλατείας Ασύρματου προς την Νέα Σμύρνη, ηλιόλουστη μέρα, ευχάριστη, ξάφνου μια ταμπέλα μου τράβα την προσοχή «Δημοτικός λαχανόκηπος Άγιου Δημήτριου». Πρώτο ξάφνιασμα, κοιτώντας προς την πλευρά της ταμπέλας. Δεύτερο, πιο ευχάριστο, εκεί που κάποτε ήταν χώρος απόθεσης κάθε είδους αχρήστου πράγματος, ένας καταπράσινος παράδεισος: Καρπούζια, πεπόνια, ντομάτες, χόρτα, πιπεριές, ηλίανθοι και όλα τα αγαθά του παντοδύναμου. Βρε τι είναι τούτο; Κινούμενους από περιέργεια μπαίνω μέσα και με υποδέχεται μια κοπέλα που είναι γεωπόνος και δίνει οδηγίες στους ερασιτέχνες αγρότες για την παράγωγη τους, ότι έμαθα το οφείλω σε αυτή την κοπέλα που με ξενάγησε στο χώρο, καθώς και στην αντιδήμαρχο πράσινου κ. Ασημακοπούλου που επισκέφτηκα άλλη μέρα. Τις ευχαριστώ και τις δυο γιατί και ήταν ευγενέστατες και έδωσαν ότι πληροφορία ήθελα.
Σε ερώτηση μου στην αντιδήμαρχο αν υπάρχουν και άλλοι δήμοι που εφαρμόζουν αυτό το πρόγραμμα και ποιοι πολίτες ευεργετούνται μου απάντησε ότι τουλάχιστον 15 ακόμη τοπικές αυτοδιοικήσεις το έχουν εφαρμόσει. Τα δικαιώματα μεριδίου (κήπος) δίνονται βάση κοινωνικών κριτηρίων όπως το χαμηλό εισόδημα, οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι. Συνολικά 44 δικαιούχοι μοιράζονται κήπους που το μέγεθος τους ποικίλη από 30 m2 έως 40 m2, σε μια έκταση που είναι περίπου 1,5 στρέμμα (περιοχή του Ασυρμάτου, κοντά στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ), ώστε να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε λαχανικά. Παράλληλα το 10% της απόδοσης οπό την καλλιέργεια τους διατίθεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλους δημοτικούς λαχανόκηπους. Οι δικαιούχοι κρατούν τον λαχανόκηπο για ένα έτος και σύμφωνα με αυτά που μας είπε η αντιδήμαρχος από φέτος θα είναι ανά δυο έτη, λόγο του ότι είναι πολύ μικρή η περίοδος.
Είχα μια εύλογη απορία πως ένα φτωχό έδαφος έδωσε τόσο πλούσια αποτελέσματα, μου εξήγησαν ότι όταν ξεκίνησαν τις εργασίες για την κατασκευή του λαχανόκηπου  έλεγξαν το έδαφος και είδαν ότι δεν πληρούσε τις απόλυτες προδιαγραφές για κήπο, οπόταν αφαίρεσαν από το έδαφος από 50 – 70 εκατοστά και το εμπλούτισαν με την κατάλληλη γη, τα αποτελέσματα δικαιώνουν και την πιο τρελή φαντασία, ενώ το νερό που ποτίζουν είναι από γεώτρηση.
Ρώτησα αν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα ,η απάντηση ήταν κατηγορηματικά όχι, η καλλιέργεια στο δημοτικό λαχανόκηπο γίνεται με βιολογικό τρόπο, χωρίς λιπάσματα, ότι βγαίνει από εδώ και μπαίνει στο πιάτο του πολίτη είναι με την δύναμη που έχει η γη και τίποτε άλλο, για ενίσχυση του κήπου χρησιμοποιείτε μόνο ζωικό λίπασμα (κοπριά).
Σε απορία μου πως κατόρθωσαν να καταπολεμήσουν τους διαφόρους βλαβερούς μικροοργανισμούς που χτυπούν τα φυτά, η απάντηση ήρθε από την γεωπόνο που μου έδειξε δίπλα π.χ. στις ντομάτες, το κατάλληλο φυτό που διώχνει τα επιβλαβή έντομα.
Τα οφέλη από την καλλιέργεια λαχανόκηπων στο αστικό τοπίο δεν είναι καθόλου αμελητέα: ενισχύουν το κοινωνικό περιβάλλον, φέρνουν σε επαφή τους γείτονες, ενισχύουν την κοινωνικοποίηση των δημοτών, ενώ η απασχόληση με τη γη επιφέρει ηρεμία και χαλάρωση που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη όλοι μας. Ο δήμος Νέας Σμύρνης έχει χώρους που προσφέρονται για τέτοια δραστηριότητα, αντί λοιπόν να έχουμε τις ευπαθείς ομάδες της πόλης να σέρνονται από, συσσίτιο σε συσσίτιο, ας τους δώσουμε την δυνατότητα να παράγουν τα ως προς το ζην μόνοι τους, πιστεύω ότι έτσι θα ανακουφιστούν αρκετές οικογένειες, ενώ θα ελαφρύνει και το ταμείο του δήμου αφού το 10% της παράγωγης θα διατίθεται στο κοινωνικό παντοπωλείο του.
Η νέα δημοτική αρχή έχει αρκετά νέα άτομα που πιστεύω ότι έχουν όρεξη και διάθεση για δουλειά, τι περιμένουν λοιπών; Είπαμε «η καλή μέρα λένε από το πρωί φαίνεται».
See more at: http://www.e-epikaira.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ψάρια της Κάρλας

Η Κάρλα πριν την αποξήρανσή της, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Κάρλα με τα άφθονα ψάρια της, υπήρξε ο χώρος όπου αναπτύχθηκε ένας μοναδικός τρόπος ζωής των ανθρώπων που επί αιώνες ψάρευαν στα νερά της. Οι Καναλιώτες, κυρίως, ψαράδες αποτελούσαν μια οργανωμένη κοινωνία ψαράδων που διαιώνισαν αυτόν τον τρόπο ζωής, από πατέρα σε γιο, ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Η μεγαλύτερη ονομάζονταν αποβάθρα και βρίσκονταν στην Πέτρα. Στην αποβάθρα γίνονταν η διακίνηση των ψαριών, τα οποία έφταναν ως και δεκαπέντε τόνους τη μέρα. Η δεύτερη ιχθυόσκαλα ονομάζονταν Αερανή και βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Νικόλαο και η τρίτη, που ονομάζονταν παλαιόσκαλα, βρίσκονταν ανάμεσα στα Κανάλια και το Καλαμάκι. Στη σκάλα συγκεντρώνονταν κάθε πρωί μικροπωλητές και έμποροι απ’όλη τη Θεσσαλία για να συμμετέχουν στην πώληση των ψαριών. Τα περιζήτητα ψάρια της λίμνης πωλούνταν και στο π...

Νέος Ελληνικός κινηματογράφος "Η γλυκεία συμμορία"

«Όποιος ενώνεται με άλλον για να διαπράξει   κακούργημα (συμμορία) τιμωρείται με φυλάκιση    τουλάχιστον έξι μηνών.» (Άρθρο 187 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα).   Βλέποντας κάποιος την ταινία «η γλυκεία συμμορία» δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει σε αυτήν στοιχεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ν.Ε.Κ). Στοιχεία που οι πρώτοι σκηνοθέτες του είδους (στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής, ιστορίας, αισθητικής), τα έχουν πάρει από μια ιδιωτική σχολή, αυτήν του Λυκούργου Σταυράκου. Βέβαια δεν υπερτιμάτε ο ρόλος αυτής της σχολής, μια και οι μαθητές της συνέχισαν μετά αλλού, πλην όμως ήταν μια σχετικά καλή αφετηρία για την δεκαετία του 70. Το ευρύτερο πολιτιστικό κλίμα στην πατρίδα μας εκείνη την δεκαετία ήταν ενεργό, ενώ παρουσιάζονται και νέοι θεατρικοί συγγραφείς, παράλληλα ο Ν.Ε.Κ θριαμβεύει στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεοδώρου Αγγελοπούλου της Τώνιας Μαρκετάκη κ.α αντιπαρατίθενται ως φιλμικές ιδιάζουσες γλώσσες καθώς και ως περιεχόμε...

Οι συνένοχοι και συναυτουργοί της Τουρκίας

  Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. « Το τα αδύνατα διώκειν μανικόν· αδύνατον δε το τους φαύλους μη τοιαύτά τινα ποιείν » , δηλαδή  « Το να επιδιώκεις πράγματα που είναι αδύνατα είναι τρελό· και είναι αδύνατο οι φαύλοι να μην κάνουν κάτι τέτοιο » ,   Μάρκος Αυρήλιος.  ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ  ή ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ  ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ; ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΜΙΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ  ΕΤΣΕΒΙΤ ΤΟ 1974 ,  ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΚΛΗ Ρ Η  κλπ ,  κλπ   . ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟ...